Geen Zwarte Pieten meer op Zaanse scholen en kinderdagverblijven. Zaans comité boos

Deze pieten zijn niet meer welkom op de Zaanse scholen.
© wim egas
 
Zaandam | Boos

Vanaf dit jaar zullen alle Zaanse basisscholen en kinderdagverblijven het moeten doen zonder Zwarte Piet. Alleen andere pieten mogen Sinterklaas nog vergezellen.

Het is een gezamenlijk besluit van alle basisscholen en kinderopvangorganisaties in Zaanstad. Afgesproken is op alle locaties het Sinterklaasfeest te vieren zonder Zwarte Pieten.

„Het is belangrijk dat het Sinterklaasfeest een feest is voor alle kinderen op onze scholen. We weten al sinds jaren dat Zwarte Piet bij een aanzienlijke groep Nederlanders negatieve associaties oproept en wordt ervaren als een overblijfsel van de slavernij. We hebben op veel scholen in de afgelopen jaren het uiterlijk van Zwarte Pieten dan ook zien veranderen”, schrijft het bestuur van Zaans Primair in een brief aan de ouders.

Vanuit het uitgangspunt ’Sinterklaas is een feest voor alle Zaanse kinderen’ zijn de scholen er nu aan toe om het feest te vieren zonder Zwarte of bruine Pieten. Alle gewenste kleuren en variaties zoals roetveeg zijn toegestaan. Ook op versieringen in de school zullen geen Zwarte Pieten meer staan. „We zijn ervan overtuigd dat dit zal bijdragen aan het feestelijke gevoel van alle kinderen, zonder dat het afbreuk doet aan de mooie Sinterklaastraditie.”

Effect

Het effect van het besluit is overigens niet zo heel groot. In 2018 bleek uit onderzoek van het Bureau Discriminatiezaken al dat de overgrote meerderheid van de 113 basisscholen in Zaanstreek en Waterland al geen Zwarte Pieten meer had.

Het besluit van de scholen sluit wel aan op de wens van een meerderheid van de Zaanse gemeenteraad. Bij intochten waarbij nog wel Zwarte Pieten aanwezig zijn, zou volgens de raadsleden de burgemeester of een wethouder niet meer aanwezig mogen zijn. Of de collegeleden dat in november ook gaan uitvoeren, is nog niet bekend.

René de Reus van de stichting Sinterklaascomité Zaanstad is boos over het besluit. ,,Laat iedere school daar zelf een besluit over nemen. Nu baseren die schoolbesturen zich op het advies van de Kinderombudsman. Maar die organisatie heeft nog nooit gesprekken gevoerd met Sinterklaascomités. Er wordt alleen maar over ons gesproken.’’

De Reus tekent jaarlijks voor het grote kinderfeest in Zaandam-Zuid. Een feest waar dit jaar bruine pieten worden ingezet. Het feest komt voor corona en Facebook nog wel in gevaar. ,,We zijn, ook voor de intocht in het centrum, nog aan het kijken hoe dat moet met afstand houden. Kinderen mogen wel bij elkaar komen, maar de ouders niet. En honderd pieten op een boot mag ook niet.’’

Maar bovenal is hij boos dat de scholen, de politiek en bedrijven als Facebook en Bol.com toegeven aan de eisen van een kleine groep mensen. ,,Een Amerikaans bedrijf vermoordt zo ons feest. Onze doneeractie is al enkele keren van Facebook verwijderd’’, ondervond De Reus het nieuwe beleid van Facebook om afbeeldingen van Zwarte Pieten te weren. Nu heeft het comité gekozen voor foto’s waarop die zwarte gezichten niet te zien zijn. ,,We hebben de donaties van burgers bikkelhard nodig. Voor het feest hebben we zeker 15.000 euro nodig en de teller staat nu pas op 555 euro.’’

Bron: Noordhollands_Dagblad