Hoe Sint zaterdag in Zaandam aankomt weten we zelf nog niet…

Gezellig feesten, zingen en springen met Sinterklaas die ook Feestpiet Fiësto heeft meegenomen naar de Burcht.
Gezellig feesten, zingen en springen met Sinterklaas die ook Feestpiet Fiësto heeft meegenomen naar de Burcht. (Foto: Rodi Media/D.E.A. Produkties)

ZAANDAM – “Weet je wat mij motiveert om door te gaan? Ondanks persoonlijke bedreigingen en sponsors die afhaakten omdat ze bang waren voor represaillemaatregelen door groeperingen die tegen zwarte Piet zijn? Dat was om wat het meisje zondag aan me vroeg toen we bezig waren de 300 posters in Zaandam zuid op te hangen: “komt er weer een suikerspinkraam?” Ik zei tegen haar ‘ík vraag aan de hoofdpiet persoonlijk of je een hele lekkere, grote suikerspin krijgt! Komt goed!”, zegt René de Reus, voorzitter van de stichting Sinterklaascomité Zaanstad.

Komende zaterdag groot Sinterklaasfeest op de Burcht

Komende zaterdag is het zover. Het grote Sinterklaasfeest op de Burcht waar vanaf 14.00 uur de hand van ieder kind wordt gevuld. Waar een groot feest wordt gehouden met swingende Sint en vrolijk meedansende Pieten in de hoofdrol.


Spring je ook mee?

Inclusieve viering

Met de komst van de goedheiligman krijgt menige organisatie ook te maken met protestgroepen die op- en aanmerkingen hebben op het uiterlijk van Piet. Bovendien hebben de Zaanse partijen Rosa, PvdA, Denk, D66, GroenLinks, PvdD en de SP een motie ingediend met de vraag aan het college om met ingang van de sinterklaasviering van 2023 ‘op geen enkele manier, direct dan wel indirect, in subsidiërende, dan wel ondersteunende zin, bij te dragen aan de instandhouding van traditionele zwarte pieten die niet voldoen aan de richtlijnen en aanbevelingen van de Kinderombudsman en het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens’. Ze willen intochtcomités, winkeliersverenigingen en andere organisatoren van Sinterklaasactiviteiten zo dwingen over te laten stappen op een inclusieve viering. De motie is inmiddels aangenomen. Het is nu aan het college om aan te geven hoe ze daar invulling aan geven voor de Sintfestiviteiten in 2023.

Deze motie trekt een streep door een gemeentelijke bijdrage van het Sinterklaasfeest in 2023, hoe kijkt de voorzitter daar tegenaan?

“Over de uitvoering moet nog gediscussieerd worden. Eerst maar eens kijken wat er dan wordt besloten. Los daarvan hebben we geld gevraagd voor onze viering aan voorjewijkie.nl. Een externe partij die in opdracht van de gemeente subsidies verstrekt. We hebben keurig voldaan aan de voorwaarden.”

De Sintintocht in Westzaan verliep afgelopen weekend onrustig omdat er echte zwarte Pieten meeliepen waartegen werd geprotesteerd. Er gaan geluiden op om de intocht in deze opzet ook volgend jaar door te laten gaan en als dorp het geld bijeen te brengen. Hoe kijk je daar tegenaan?

“Westzaan is een ‘ons kent ons’-dorp met rijkere bevolking dan in de ‘Vogelaarswijk’ Zaandam zuid en Poelenburg-Peldersveld waar onze doelgroep vandaan komt. Er heerst in Westzaan een grotere gemeenschapszin dan bij ons in de wijken. Gelukkig hebben we veel trouwe sponsors en vrijwilligers, maar ik zie zo’n betrokkenheid voor ons feest niet gemaakt.”


Een ‘boksje’ van Sinterklaas in coronatijd. 

Is het nog wel leuk een Sinterklaasfeest te organiseren? Hoe kijkt u aan tegen de afgelopen periode?

“Wat sommige mensen vergeten; dit is een feest voor de kinderen. En met name voor wie het thuis niet zo breed heeft. Als ik straks hun blije kindergezichten weer zie, weet ik weer waar we het allemaal voor doen.”

U geeft aan dat in overleg met de politie ervoor is gekozen de intocht vanaf het Vissershop over de Zuiddijk richting Burcht niet door te laten gaan om de veiligheid van de kinderen versus protestacties te kunnen garanderen. Pakjesboot 12 is echter gezonken, de nieuwe boot ligt nog in de haven van Hellevoetsluis…

Blijft de vraag over: hoe komt Sinterklaas aan in Zaandam?

“Een vliegtuig laten landen op de Burcht zoals waarmee Sint zaterdag in ons land aankwam bleek niet mogelijk. En we vrezen dat de feesttent de lucht in gaat als hij met een helikopter aankomt. We horen nog hoe en waarmee hij nu voet bij ons aan wal zet. Maar dat hij komt, is zeker! De goede Sint wil absoluut zijn verjaardag in Zaandam vieren en nodigt hierbij alle kinderen uit om mee te feesten.”


Dit jaar staat er naast springkussens ook een zweefmolen. 

Wat gaat er allemaal gebeuren?

“Van veel muziek, vrolijke Pieten, ongeveer 262.349 pepernoten tot – natuurlijk – de suikerspinkraam. Er zijn springkussens, het grootste cadeau van Nederland is weer present, de Magic Globe, er komt een levensgrote chocomel bus en er staat een zweefmolen. Bovendien kan de iets oudere jeugd zich vermaken in een bijzonder futuristisch vormgegeven vrachtwagen waar je kunt gamen en racen. En natuurlijk zijn er gastoptredens van Elza de ijskoningin en Feestpiet Fiësto. We gaan er zaterdag één groot kinderfeest van maken, dat is zeker!”

Blijft over de hamvraag: wat voor kleur hebben de Pieten?

“Wat denk je zelf?”

Het grote Sinterklaasfeest begint om 14.00 uur. De toegang is gratis.

Bron Zaans Stadsblad