Sinterklaasfeest Zaandam Zuid op losse schroeven

Komende week collectie voor niet-commerciële intocht waar kind centraal staat

Sinterklaasfeest Zaandam Zuid op losse schroeven

ZAANDAM – ,,Het wordt dit jaar echt spannend of het grote Sinterklaasfeest door kan gaan voor Zaandam Zuid. Duidelijk is wel dat de pakjesboot vanwege de werkzaamheden rond de sluis niet kan afmeren bij de Burcht. En of het feest zelf doorgaat, hangt dit jaar af van wat we aan geld  binnenkrijgen. Met name tijdens de collectie die komende week wordt gehouden in Zaandam Zuid. Die slaagt alleen als we genoeg collectanten hebben. Wat nog niet het geval is!”, luidt Rene de Reus de noodklok.

Geen groot Sinterklaasfeest in Zaandam Zuid: het is de grootste angst van de organisatie. Los van  menig teleurgesteld kind. Juist deze intocht toont al zestien jaar aan dat Sint en zijn gevolg er vooral is voor de kinderen, met name uit gezinnen die het niet zo breed hebben.  Als niet-commerciële organisatie zet de stichting Sinterklaascomité Zaanstad elk jaar een programma neer waarin de goedheiligman in dienst staat van het kind en niet de winkeliers.

Gat in begroting

,,Al is het acht uur ’s avonds, tijdens het feest in de tent krijgt elk kind de kans persoonlijk bij Sinterklaas te komen. Ieder kind wordt gezien”, stelt Rene. Tegelijk kijkt de organisator op tegen een fors financieel plaatje. ,,Al met al kost de intocht en het feest in de tent zo’n 20.000 euro. Maar naast een kleine subsidie van de gemeente moet het geld komen uit onze collecte en via de sponsors. En dit jaar zitten we echt met een gat in de begroting.”

Helaas gaat een groot deel van het geld op aan noodzakelijke uitgaven als een evenementenverzekering, beveiliging, verkeersregelaars, muziek, EHBO, catering en de huur van mobiele toiletten.

Schandalig

,,Dus echt niet aan pepernoten en strooigoed”, zegt Rene. De voorzitter kan zich knap opwinden over het feit dat woningcorporaties en verzorgingstehuizen geen medewerking verlenen aan het traditionele bezoek van de Sint aan ouderen in tehuizen en Focuswoningen. ,,Het is schandalig dat we geen donatie krijgen voor deze actie. We geven spontaan bij de senioren een feelgood-moment van weer even kind-zijn. Waarbij we bijvoorbeeld een banketstaaf willen uitdelen en geen handje pepernoten. Dat kost een paar honderd euro. Voor een woningcorporatie toch makkelijk te betalen? Nu laten ze ouderen gewoon in de kou staan. Ik zou me kapot schamen als je zo’n luttel bedrag niet over hebt voor je bewoners.”

Collectanten gezocht

Gelukkig heeft de stichting wel een aantal puur Zaanse bedrijven die deze laagdrempelige Sintintocht voor de 15.000 bewoners in Zaandam-Zuid (waarvan 17% kind) een warm hart toedragen. Maar er is  niet genoeg geld in kas om het feest te vieren zoals dat al jarenlang traditie is. Daarom hoopt de stichting op een goede opbrengst van de collecte. Die wordt komende week in dit stadsdeel gehouden.

 Snel aanmelden

,,Snelle aanmelding van collectanten is essentieel”, zegt Rene die in de wijk al druk aan het flyeren is om de bewoners warm te maken de knip te trekken. ,,Maar ook de opbrengst en sponsoring.  Juist omdat deze Sinterklaasviering is opgezet om kinderen anders vaak een sober sinterklaasfeest meemaken omdat het budget van de gezinnen niet toereikend is.”

Collectanten kunnen zich aanmelden via  info@sintinzaanstad.nl Tot 19 oktober is het mogelijk te collecteren.  Waarbij elke eurocent welkom is. Wie geen kleingeld heeft kan ook mobiel pinnen bij de collectant. Herkenbaar aan de officiële badge. Een donatie doen mag ook op rekening NL30 ABNA 0429821182 t.n.v. Sinterklaascomité Zaanstad.

Grootste cadeau van Zaanstad

,,Natuurlijk zijn we volop bezig te lobbyen. Want de Pieten voor Kika hebben al van zich laten horen om weer een grote show neer te zetten. En we zijn bezig met het ‘grootste cadeau van Zaanstad’ te regelen. Als de bewoners én ondernemers hun hart laten spreken voor deze intocht, wordt het weer een groot feest. En blijft het niet bij een karige aankomst van de stoomboot alleen…”

Voor meer informatie: https://www.sintinzaanstad.nl/